Winterbanden

Bent u met het koude weer bezorgd om uw veiligheid? Overweegt u dus om winterbanden te laten plaatsen? Hieronder vindt u alle informatie. U bent klant bij Arval en u wenst winterbanden te plaatsen op uw auto? U kan in dat geval het best contact opnemen met uw wagenparkverantwoordelijke om na te gaan of dit al dan niet voorzien is in uw contract. U kan deze informatie doorgaans ook terugvinden in uw autobeleid. Als uw werkgever contractueel voor deze dienst gekozen heeft, dan kunnen de zomerbanden gewisseld worden voor winterbanden en vice versa. Twee keer per jaar (voor de winter en voor de zomer) ontvangt u van ons een e-mail met daarin de contactgegevens van de erkende bandencentrales.

Om over te schakelen op winterbanden of zomerbanden kan u online een afspraak maken bij één van onze erkende bandencentrales.

 • Een afspraak maken voor winter- en zomerbanden

  U kan gemakkelijk online een reservatie maken voor het plaatsen van nieuwe banden of de omwisseling op zomer- en winterbanden. Dit kan bij één van onze partners via:

  VPLH - Q-team Lambrechts
  DO - Donckers
  EC - Eurotyre-Ceva
  TSE - PointS - Profile - Vulco

 • Lijst met bandencentrales voor uw winter- en zomerbanden

 • Types winterbanden

  Alle banden met de aanduiding M+S, M&S of M.S worden beschouwd als winterbanden, maar dit zegt echter niets over de wintereigenschappen van de band. Deze symbolisering komt vaak voor op minder recente banden.

  Op de huidige winterbanden staat de indicatie M+S en een sneeuwvlok: deze symbolen zijn een indicatie voor de wintereigenschappen. De band voldoet dan aan de minimale eisen op sneeuw.

  winterband

  De 4 wielen moeten uitgerust worden met winterbanden.

  De efficiëntie van een winterband neemt sterk af wanneer de profieldiepte minder dan 3 mm bedraagt. Hou er rekening mee dat in bepaalde landen waar winterbanden verplicht zijn, ook een minimaal restprofiel opgelegd kan worden.

 • Waarom winterbanden plaatsen?

  Eenvoudigweg omdat uw zomerbanden onder een temperatuur van 7°C aan efficiëntie verliezen. Onder deze drempelwaarde wordt het rubber harder en vermindert de doeltreffendheid. Winterbanden bevatten silicium en hebben een andere structuur, zodat ze:

  • De remafstand tot 10% kunnen inkorten bij regen en tot 20% bij sneeuw
  • Een betere grip verzekeren, wat gelijk staat met een grotere veiligheid
  • Minder onderhevig zijn aan aquaplaning
 • Wanneer moet u uw winterbanden plaatsen?

  Het gebruik van winterbanden is aangewezen van oktober tot april.

 • Wat zegt de Belgische wet over winterbanden?

  In België worden winterbanden aanbevolen, maar ze zijn niet verplicht. Bij een ongeval kan een beëdigd persoon (bijvoorbeeld een politieagent) in een rapport melding maken van de afwezigheid van winterbanden, maar dit heeft geen enkele wettelijke of verzekeringstechnische impact.

 • Winterbanden of sneeuwkettingen?

  Het gebruik van spijkerbanden en sneeuwkettingen is in de meeste landen gereglementeerd en wordt hier en daar aangeduid door specifieke verkeersborden. Sneeuwkettingen zijn verplicht voor motorvoertuigen met méér dan twee wielen op plaatsen aangeduid met een verkeersbord (blauwe schijf met het symbool van een band met een sneeuwketting).

  sneeuwkettingen

  Als u sneeuwkettingen gebruikt, is het toegestaan om deze enkel te monteren op de twee wielen met drijfkracht. Voor 4x4 voertuigen moeten sneeuwkettingen op de aangedreven wielen aangebracht worden, maar doorslaggevend hierin is de gebruiksaanwijzing van het voertuig en de correcte plaatsing van de sneeuwkettingen. Wij raden u aan sneeuwkettingen te voorzien in de auto wanneer u landen met strenge winters doorkruist.

 • In welke landen zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht?

  In sommige landen zijn winterbanden bij wet verplicht. Om te weten in welke landen er een verplichting bestaat, kan u hieronder de tabel ‘Winterbanden en sneeuwkettingen’ raadplegen.

   

  Tabel: Winterbanden en sneeuwkettingen
  Land Winterbanden Sneeuwkettingen
  Duitsland Voertuigen moeten aan de weersomstandigheden aangepast worden. Dit betekent dat bij winterse weersomstandigheden winterbanden verplicht zijn.
  Aangeraden minimale profieldiepte: 4 mm.
  Verplicht op plaatsen waar ad hoc signalisatie is aangebracht.
  Maximumsnelheid: 50 km/uur
  Frankrijk Winterbanden zijn niet verplicht, maar wel aanbevolen wanneer de wegen bedekt zijn met sneeuw of ijzel. Verplicht op plaatsen waar ad hoc signalisatie is aangebracht.
  Minimale profieldiepte: 3,5 mm.
  Verplicht op plaatsen waar ad hoc signalisatie is aangebracht. Toegestaan op besneeuwde wegen, verboden op autosnelwegen.
  Maximumsnelheid: 50 km/uur.
  Italië Winterbanden zijn verplicht tussen 15/10 en 15/4 voor voertuigen die door de Aostavallei rijden. Andere plaatsen kunnen winterbanden verplichten (plaatselijke signalisatie) tussen 15/11 en 15/4. Een alternatief voor winterbanden zijn sneeuwkettingen in de koffer. Verplicht bij plaatsen waar ad hoc signalisatie is aangebracht. Verplicht aan boord bij zomerbanden van 15/11-15/4. Enkel verplicht op aangedreven wielen.
  Maximumsnelheid: 50 km/uur.
  Luxemburg Winterbanden zijn verplicht bij winterse weersomstandigheden. Sneeuwkettingen zijn niet verplicht en mogen enkel gebruikt worden als de weg bedekt is met sneeuw of ijzel. Het volstaat om de aangedreven wielen van sneeuwkettingen te voorzien.
  Oostenrijk Winterbanden zijn verplicht tussen 1/11 en 15/4 bij winterse weersomstandigheden.
  Minimale profieldiepte: 4 mm.
  Verplicht op plaatsen waar signalisatie is aangebracht.
  Maximumsnelheid: 50 km/uur.
  Spanje Winterbanden zijn niet verplicht. Wel verplicht bij signalisatie in bepaalde gebieden. Verplicht op plaatsen waar ad hoc signalisatie is aangebracht.
  Tsjechië Verplicht van 1/11 t.e.m. 31/03 op alle wielen voor voertuigen tot 3,5 t op besneeuwde wegen of bij ijzel. Bij temperaturen onder 4°C of bij kans op sneeuw of ijzel op de weg, zijn winterbanden verplicht, ook buiten die periode.
  Minimale profieldiepte: 4 mm.
  Verplicht op plaatsen waar ad hoc signalisatie is aangebracht. Ook verplicht voor voertuigen met vierwielaandrijving (indien geen uitzondering bij signalisatie).
  Toegestaan als de weg voldoende bedekt is met sneeuw. Het volstaat om de aangedreven wielen van sneeuwkettingen te voorzien.
  Zwitserland Het gebruik van winterbanden is niet verplicht. Maar als het voertuig niet is uitgerust om op een besneeuwde weg te rijden (m.a.w. geen winterbanden, geen sneeuwkettingen, geen spijkerbanden) en op die manier het verkeer hindert, kan de bestuurder een boete krijgen. Verplicht op plaatsen waar ad hoc signalisatie is aangebracht. Die verplichting geldt ook voor 4 x 4 voertuigen.

   

 • Extra informatie over winterbanden