Home > Arval blog > De impact van WLTP op uw vloot

De impact van WLTP op uw vloot

De impact van WLTP op uw vloot

WLTP
woensdag, maart 14, 2018

Er heerst op vandaag een absolute onzekerheid rond de CO2-uitstoot van een bestelde wagen. De CO2-uitstoot van een wagen kan zelfs wijzigen in de periode tussen de bestelling en de inverkeerstelling. Een wagen die vandaag besteld wordt, zal een CO2-waarde krijgen afhankelijk van de timing waarop deze geproduceerd wordt. Hierover kan op moment van bestelling geen garantie worden gegeven.

 


In het kort:

  • De CO2-uitstoot van een wagen kan wijzigen in de periode tussen de bestelling en de inverkeerstelling.

  • Een wagen die vandaag besteld wordt, zal een CO2-waarde krijgen afhankelijk van de timing waarop deze zal geproduceerd worden. Hierover kan op moment van bestelling geen garantie worden gegeven.

  • Een aantal constructeurs voeren reeds de eerste fase door, WLTP vertaald naar NEDC correlated.  Andere constructeurs  doen dit pas later, en soms pas model per model .

  • Wagens en zelfs modellen binnen eenzelfde car policy kunnen niet meer met elkaar worden vergeleken (verschillende testbasis). Nieuwe wagens ingeschreven vanaf 09/18 zullen weer 1 op 1 met elkaar vergeleken kunnen worden.

  • Voor eenzelfde wagen die beide testcycli doorloopt, kan het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot voor de WLTP tot ongeveer 30% hoger liggen dan de oude NEDC-waardenIn functie van de car policy in voege in uw bedrijf (policy met beperkt aantal merken, CO2-drempels, …), raden wij aan om deze CO2-drempels best (tijdelijk) aan te passen of te verwijderen. Let wel, dit is een tijdelijke situatie. Herbekijken en aanpassen zal continu dienen te gebeuren tot de werkelijke intrede van de WLTP.
 


En wat met de fiscaliteit:

Vandaag gebruikt men voor de fiscale berekening de CO2-waarden volgens de NEDC-methode. Volgens de nieuwe WLTP-methode bekomt men meestal andere en hogere waarden. Zal de belasting dan ook toenemen? De overheid moet hierover nog een beslissing nemen. Er is een berekeningsmodule voorzien om de WLTP-waarden om te zetten in geëxtrapoleerde NEDC-waarden. Die moeten dan ook de basis blijven voor de fiscale berekeningen.


> Meer weten? Contacteer uw business manager bij Arval via 02 240 01 99