Home > Winterbanden

Winterbanden

Raadpleeg hier de lijst met bandencentrales

Bent u, met het koude weer, bezorgd om uw veiligheid? Overweegt u dus om winterbanden te laten plaatsen? Hieronder vindt u alle informatie. U bent klant bij Arval en u wenst winterbanden te plaatsen op uw voertuig? U kan in dat geval best contact opnemen met uw wagenparkverantwoordelijke om na te gaan of dit al dan niet voorzien is in uw contract. U kan deze informatie doorgaans ook terugvinden in uw car policy. Als uw werkgever contractueel voor deze dienst gekozen heeft, dan kunnen de zomerbanden gewisseld worden voor winterbanden en vice versa. Twee keer per jaar (voor de winter en voor de zomer) ontvangt u van ons een brief met daarin de contactgegevens van de erkende bandencentrales.

Om over te schakelen op winterbanden of zomerbanden kan u online een afspraak vastleggen bij één van onze erkende bandencentrale partners.

 

Een afspraak vastleggen?

U kan gemakkelijk online een reservatie maken voor het plaatsen van nieuwe banden of de omwisseling op zomer- of winterbanden. Dit kan bij één van onze partners via:

Q-team - Lambrechts
Donckers
Eurotyre -Ceva
TSE – Vulco

Indien u vandaag al een set banden bij  een Profile Tyrecenter of Passion Pneu hebt opgeslagen, kan u uw reservatie online maken via deze website.

 

Winterbanden

Alle banden met de aanduiding M+S, M&S of M.S worden beschouwd als winterbanden, maar dit zegt echter niets over de wintereigenschappen van de band. Deze symbolisering komt vaak voor op minder recente banden.
De huidige winterbanden worden voorzien van een indicatie met M+S en het sneeuwvloksymbool: deze symbolen zijn een indicatie voor de wintereigenschappen. De band voldoet dan aan de minimale eisen op sneeuw.

Pneu hiver

De 4 wielen moeten uitgerust worden met winterbanden.

De efficiëntie van een winterband neemt sterk af wanneer de profieldiepte minder dan 3 mm bedraagt. Hou er rekening mee dat in bepaalde landen waar winterbanden verplicht zijn er ook een minimum restprofiel kan opgelegd worden.

 

Waarom winterbanden plaatsen?

Eenvoudigweg omdat uw zomerbanden onder een temperatuur van 7°C aan efficiëntie verliezen. Onder deze drempelwaarde wordt het rubber harder en is dit verantwoordelijk voor een verminderde doeltreffendheid. Het gebruik van silicium in winterbanden en hun andere structuur maakt dat ze:

  • De remafstand tot 10% kunnen inkorten bij regen en tot 20% bij sneeuw
  • Een betere grip verzekeren, wat gelijk staat met een grotere veiligheid
  • Minder onderhevig zijn aan aquaplaning

 

Wanneer moet u uw winterbanden plaatsen?

Het gebruik van winterbanden is aangewezen van oktober tot april. In België worden winterbanden aanbevolen, maar ze zijn niet verplicht. Bij een ongeval kan een beëdigd persoon (bijvoorbeeld een politieagent) in een rapport melding maken van de afwezigheid van winterbanden, maar dit heeft geen enkele wettelijke of verzekeringstechnische impact.

 

In welke landen zijn ze verplicht?

In sommige landen zijn winterbanden bij wet verplicht. Om te weten in welke landen er een verplichting bestaat, kan u hieronder de tabel ”winterbanden en sneeuwkettingen” raadplegen.

 

Sneeuwkettingen 

Het gebruik van spijkerbanden en sneeuwkettingen is in de meeste landen gereglementeerd en wordt hier en daar aangeduid door specifieke verkeersborden. Sneeuwkettingen zijn verplicht voor motorvoertuigen met méér dan twee wielen op plaatsen aangeduid met een verkeersbord (blauwe schijf met het symbool van een band met een sneeuwketting).

chaine neige

Als u sneeuwkettingen gebruikt, is toegestaan om sneeuwkettingen deze enkel te monteren op de twee wielen met drijfkracht. Voor 4x4 voertuigen moeten sneeuwkettingen op de wielen met drijfkracht aangebracht worden, maar doorslaggevend hierin is de gebruiksaanwijzing van het voertuig en het plaatsen van de sneeuwkettingen. Wij raden u aan sneeuwkettingen te voorzien in de wagen, wanneer u landen met winters karakter doorkruist.

Overzichtstabel

Land

Winterbanden

Sneeuwkettingen

Duitsland

Voertuigen moeten aan de weersomstandigheden aangepast worden. Dit betekent in het geval van winterse weersomstandigheden dat winterbanden verplicht zijn.

Aangeraden minimum profieldiepte: 4 mm.

Verplicht op plaatsen waar ad hoc signalisatie is aangebracht.

Maximumsnelheid: 50km/uur

Oostenrijk

Winterbanden zijn verplicht tussen 1/11 en 15/4 in geval van winterse weersomstandigheden.
Minimum  profieldiepte:  4 mm.

Verplicht op plaatsen waar signalisatie werd aangebracht. Maximale snelheid: 50 km/uur.

Spanje

Winterbanden zijn niet verplicht. Wel verplicht bij signalisatie in bepaalde gebieden.

Verplicht op plaatsen waar een ad hoc signalisatie werd aangebracht.

Frankrijk

Winterbanden zijn niet verplicht, wel aanbevolen wanneer de wegen bedekt zijn met sneeuw of ijzel. Verplicht op plaatsen waar ad hoc signalisatie is aangebracht. Minimum profieldiepte: 3,5 mm.

Verplicht op plaatsen waar een ad hoc signalisatie werd aangebracht. Toegestaan op besneeuwde wegen, verboden op autosnelwegen. Maximumsnelheid: 50km/uur

Italië

Winterbanden zijn verplicht tussen 15/10 en 15/4 voor voertuigen die door Aostavallei rijden. Andere plaatsen kunnen sneeuwbanden verplichten (plaatselijke signalisatie) tussen 15/11 en 15/4. Alternatief voor de winterbanden zijn sneeuwkettingen in de koffer.

Verplicht bij plaatsen waar ad hoc een signalisatie is aangebracht. Verplicht aan boord bij zomerbanden van 15/11-15/4. Enkel verplicht op wielen met drijfkracht. Maximumsnelheid: 50 km/uur.

Luxemburg

Winterbanden zijn verplicht op bij winterse weersomstandigheden.

Sneeuwkettingen zijn niet verplicht. Sneeuwkettingen mogen enkel gebruikt indien de weg bedekt is met sneeuw of ijzel. Voldoende om wielen met drijfkracht te voorzien hiervan.

Tsjechië

Verplicht van 1/11 t.e.m. 31/03 op alle wielen voor voertuigen (tot 3,5 t) op besneeuwde wegen of bij ijzel. Een temperatuur onder 4°C of bij kans op sneeuw of ijzel op de weg, verplicht winterbanden, ook buiten die periode.

Minimum profieldiepte:  4 mm.

Verplicht op plaatsen waar een ad hoc signalisatie werd aangebracht. Ook verplicht voor voertuigen met vierwielaandrijving (indien geen uitzondering bij signalisatie).

Toegestaan indien weg voldoende bedekt is met sneeuw. Sneeuwkettingen zijn voldoende op wielen met aandrijfkracht.

Zwitserland

Het gebruik van winterbanden is niet verplicht. Maar, indien het voertuig niet is uitgerust om op een besneeuwde weg te rijden (m.a.w. geen winterbanden, geen sneeuwkettingen, geen spijkerbanden) en op die manier het verkeer hindert, kan de chauffeur een boete krijgen.

Verplicht bij plaatsen waar ad hoc een signalisatie is aangebracht. Die verplichting geldt ook voor 4 x 4 voertuigen.

 

> EXTRA INFORMATIE