Home > Winterbanden

Winterbanden

Raadpleeg hier de lijst met bandencentrales

Bent u, met het koude weer, bezorgd om uw veiligheid?Overweegt u dus om winterbanden te laten plaatsen? Hieronder vindt u alle informatie. U bent klant bij Arval en u wenst winterbanden te plaatsen op uw voertuig? U kan in dat geval best contact opnemen met uw wagenparkverantwoordelijke om na te gaan of dit al dan niet voorzien is in uw contract. U kan deze informatie doorgaans ook terugvinden in uw car policy. Als uw werkgever contractueel voor deze dienst gekozen heeft, dan kunnen de zomerbanden gewisseld worden voor winterbanden en vice versa. Twee keer per jaar (voor de winter en voor de zomer) ontvangt u van ons een brief met daarin de contactgegevens van de erkende bandencentrales.

Om over te schakelen op winterbanden of zomerbanden kan u online een afspraak vastleggen bij één van onze erkende bandencentrale partners.

Een afspraak vastleggen?

U kan gemakkelijk online een reservatie maken voor het plaatsen van nieuwe banden of de omwisseling op zomer- of winterbanden. Dit kan bij één van onze partners via:

Q-team - Lambrechts
Donckers
Eurotyre -Ceva
TSE – de Condé – Vulco

Indien u vandaag al een set banden bij  een Profile Tyrecenter of Passion Pneu hebt opgeslagen, kan u uw reservatie online maken via deze website.

Waarom winterbanden plaatsen?

Eenvoudigweg omdat uw zomerbanden onder een temperatuur van 7°C aan efficiëntie verliezen. Onder deze drempelwaarde wordt het rubber harder en is dit verantwoordelijk voor een verminderde doeltreffendheid. Het gebruik van silicium in winterbanden en hun andere structuur maakt dat ze:

  • De remafstand tot 10% kunnen inkorten bij regen en tot 20% bij sneeuw
  • Een betere grip verzekeren, wat gelijk staat met een grotere veiligheid
  • Minder onderhevig zijn aan aquaplaning

 

Wanneer moet u uw winterbanden plaatsen?

Het gebruik van winterbanden is aangewezen van midden oktober tot midden maart. In België worden winterbanden aanbevolen, maar ze zijn niet verplicht. Bij een ongeval kan een beëdigd persoon (bijvoorbeeld een politieagent) in een rapport melding maken van de afwezigheid van winterbanden, maar dit heeft geen enkele wettelijke of verzekeringstechnische impact.

 

In welke landen zijn ze verplicht?

In sommige landen zijn winterbanden bij wet verplicht. Om te weten in welke landen er een verplichting bestaat, kan u hieronder de tabel ”winterbanden en sneeuwkettingen” raadplegen.

In Duitsland riskeert u een boete van EUR 20,00 wanneer uw banden niet zijn aangepast. Hindert u daarbij nog eens het verkeer, dan komt er nog eens EUR 40,00 bij. Bij een ongeval kan het gebruik van ongeschikte banden leiden tot medeaansprakelijkheid. Hetzelfde geldt als u in regenweer met banden rijdt met te weinig profieldiepte.

 

Sneeuwkettingen 
Het gebruik van spijkerbanden en sneeuwkettingen is in de meeste landen gereglementeerd en wordt hier en daar aangeduid door specifieke verkeersborden. 


Overzichtstabel

Land

Winterbanden

Sneeuwkettingen

Duitsland

Winter- of ”all season”-banden sterk aangeraden bij sneeuw.

Verplicht op plaatsen waar ad hoc een signalisatie is aangebracht.

Oostenrijk

Verplicht van 1/11 tot 15/4 op ondergesneeuwde wegen of bij ijzel. Minimumprofiel van 4 mm voor radiale structuur en 5 mm voor diagonale structuur.

Kunnen tussen 1/11 en 15/4 winterbanden vervangen op wegen die volledig met sneeuw of ijs bedekt zijn. Verplicht op plaatsen waar ad hoc een signalisatie is aangebracht. Voor elk lang traject dat met zomerbanden wordt afgelegd, is de aanwezigheid van kettingen in de koffer verplicht.

Spanje

Niet verplicht

Verplicht op plaatsen waar ad hoc een signalisatie is aangebracht.

Frankrijk

Verplicht op plaatsen waar ad hoc een signalisatie is aangebracht. Indien aangevuld met de melding ”pneus neige admis”, mogen winterbanden in plaats van kettingen gebruikt worden.

Verplicht op plaatsen waar ad hoc een signalisatie is aangebracht.

Italië

Verplicht in Valle d’Aosta van 15/10 tot 15/4. Alternatief: sneeuwkettingen in de koffer.

Verplicht op plaatsen waar ad hoc een signalisatie is aangebracht. Sneeuwbanden worden als alternatief geaccepteerd.

Luxemburg

Verplicht sinds 10/2012 bij winterse omstandigheden(ijzel, sneeuw, ijsplekken, ...)

Nooit verplicht.

Tsjechië

Verplicht van 1/11 tot 30/4 op plaatsen die aangeduid worden met borden ”winteruitrusting verplicht”.

Verplicht op plaatsen waar ad hoc een signalisatie is aangebracht.

 

 

Extra informatie

Tips over veilig rijden

Eco driving, rijden in het buitenland en meer!

F.A.Q.

Bekijk de meest gestelde vragen van onze klanten!

Contacteer ons

U vindt geen antwoord op uw vraag? Onze Experts kunnen u ongetwijfeld...