AdBlue

 • Wat is AdBlue®?

  AdBlue is een biologisch afbreekbaar mengsel. Sinds de introductie van de Euro 6-emissienorm gebruiken de meeste autoconstructeurs het om de schadelijke uitstoot van hun dieselmotoren terug te dringen. Intussen is de AdBlue-technologie volledig ingeburgerd bij dieselauto’s.

 • Waar zit mijn AdBlue-reservoir?

  AdBlue tankIn de gebruikershandleiding kan u nagaan waar het AdBleu-reservoir zit. In nieuwe auto’s met AdBlue-technologie zit de blauwe dop net naast de brandstofdop. In oudere modellen bevindt het AdBlue-reservoir zich onder de motorkap of achteraan in de koffer.

 • Gebruikt mijn auto AdBlue?

  AdBlue wordt hoofdzakelijk gebruikt in auto’s met Euro 6-dieselmotoren.

  De belangrijkste merken die AdBlue in bepaalde modellen gebruiken zijn Audi, BMW, Citroën, Ford, Infiniti, Jaguar, Land Rover, Mazda, Mercedes, Opel, Peugeot, Seat, Skoda, Toyota en Volkswagen.

 • Wanneer moet ik AdBlue bijvullen?

  Zodra de actieradius onder 2400 km zakt, geeft de boordcomputer een automatische waarschuwing. Wanneer het AdBlue-reservoir helemaal leeg is, kan de auto niet meer starten, ook niet nadat u AdBlue hebt bijgetankt! Vul het reservoir daarom zo snel mogelijk bij:

  • Aan de pomp.

  Verschillende tankstations bieden de mogelijkheid AdBlue te tanken. U vindt de AdBlue-installatie in de nabijheid van de brandstofinstallatie voor personenwagens. Opgelet! U mag geen AdBlue bijvullen via de installatie voor vrachtwagens. Deze hebben een hoger vuldebiet en dit kan schade toebrengen aan het reservoir.

  > Vind een tankstation met AdBlue in uw buurt.

  • Met een AdBlue-flacon

  U kan een AdBlue-flacon kopen in de shop van het tankstation. Deze beschikt over een handige schroefdop die op de vulopening van de auto kan worden geschroefd. Zodra het reservoir vol is, stopt de schroefdop automatisch met vullen. Het handigste is een flacon met een inhoud die overeenkomt met het volume van het AdBlue-reservoir van uw auto.

  AdBlue-flacon

  De dealer vult het reservoir tijdens een onderhoudsbeurt niet meer automatisch aan, want het aanvullen van AdBlue maakt niet langer deel uit van een standaard onderhoud.

 • Hoe vul ik mijn AdBlue bij?

  U vult minstens 4 liter bij als het AdBlue-reservoir leeg is. Opgepast: als het reservoir overloopt, kan de AdBlue kristalliseren en de vulhals verstoppen. Vul het reservoir dus enkel bij wanneer het controlelampje gaat branden.

 • Hoe kan ik AdBlue betalen?

  • U kan de AdBlue betalen met de Fuel Card van Arval, rechtstreeks aan de pomp of in de shop. Opgelet! In de Arval Fuel Card zit geen microchip, in tegenstelling tot een normale bankkaart. Betalen met de Arval Fuel Card kan enkel door de kaart door de betaalterminal te halen. Tijdens het betaalproces wordt ook de correcte kilometerstand gevraagd.
  • Met de meeste andere tankkaarten kan u ook betalen. Indien u geen compatibele tankkaart hebt, kan u het digitaal declaratieformulier gebruiken waarbij u uw bonnetjes uploadt via onze website.
 • Zijn extra maatregelen voor AdBlue nodig bij koude?

  AdBlue kristalliseert bij -11C°. Maar er zijn bij dergelijke temperaturen geen extra voorzorgsmaatregelen nodig. In elke auto is een automatische verwarming voorzien, die de AdBlue weer vloeibaar maakt.

 • Wat als mijn auto met AdBlue meerdere maanden stilstaat?

  AdBlue blijft meer dan een jaar goed. Toch raden we aan om het reservoir te legen en de AdBlue-vloeistof te vernieuwen wanneer de auto weinig heeft gereden of heeft stilgestaan.