Arval Bike Lease

Waar moet u op letten bij aankoop van een bakfiets?

Blog 4 Apr 2024

In een vorig artikel vertelden we u al over de vele troeven en mogelijkheden van Arval Bike Lease. Een van de meest bestelde types fietsen zijn de bakfiets of longtails. Waarom? Omdat ze zeer handig zijn, natuurlijk. Zeker als u kinderen hebt, of regelmatig zaken moet transporteren. Hoog tijd dus om de vele mogelijkheden van de bakfiets in de kijker te zetten.

Dankzij de steeds verbeterende fietsinfrastructuur en de vele ecologische, financiële en praktische troeven, kiezen meer en meer gezinnen voor een bakfiets of longtail als alternatief voor een tweede wagen. Zoals voor de hele fietsmarkt geldt, is de keuze daarbij zeer uitgebreid. Bij Arval zien we alvast dat de volgende parameters vaak de doorslag geven in het maken van de juiste keuze …

 

Een bakfiets of een longtail

Het verschil tussen een bakfiets en een longtail? Bij een bakfiets is de bak vooraan op de fiets gemonteerd. Een longtail heeft een langer bagagerek (met eventueel ook een opslagbak) achteraan de fiets.

Dat zorgt voor enkele praktische verschillen: neemt u kinderen mee, is het makkelijker om met hen te communiceren in een bakfiets. De stabiliteit is ook iets hoger bij een bakfiets. Een longtail voelt dan weer iets meer als een klassieke fiets, en parkeer u doorgaans iets makkelijker. Voor de eenvoud gaan we voor de rest van het artikel uit van een bakfiets.

 

Prijskaartje

Bakfietsen zijn niet de meest goedkope fietsen, al is dat natuurlijk ook relatief omdat vele gezinnen investeren in deze fietsen als alternatief voor een (tweede) gezinswagen. Prijzen variëren tussen de 3.000 euro en 10.000 euro voor de duurste (elektrische) varianten. Een kost die u aanzienlijk kunt spreiden en fiscaal voordelig kan maken door te kiezen voor Arval Bike Lease.

 

Elektrische bakfiets of niet?

Een bakfiets of longtail fiets weegt, zelfs zonder lading, een stukje meer dan een doorsnee fiets (het gewicht van zo’n fiets kan soms meer dan 50 kg zijn). Neemt u de kinderen mee, dan wordt het zelfs op vlakke wegen al snel stevig trappen. Woon u in een heuvelachtig gebied, moet u lange afstanden afleggen, heeft u geen douchemogelijkheden op het werk en/of is uw conditie niet optimaal? Dan kiest u best voor een elektrische variant.

 

Bakfiets met twee of drie wielen?

In het straatbeeld ziet u zowel bakfietsen met twee als drie wielen rondrijden. Het verschil zit hem in de wendbaarheid en stabiliteit: een bakfiets met 2 wielen is doorgaans smaller, waardoor hij traditioneler fietst en wat wendbaarder is. U zet hem (net zoals een longtail) ook iets eenvoudiger binnen, belangrijk om rekening mee te houden als u bijvoorbeeld in de stad woont of geen aparte parkeerruimte hebt in uw woning.

Wat dan de grote troeven zijn van een bakfiets met drie wielen? Een stuk meer stabiliteit, natuurlijk. Vaak zijn driewielers ook uitgerust met een iets grotere bak dan bakfietsen met twee wielen.

 

Hoogte van het kader en de bak

Verschillen u en uw partner veel qua lengte? Kies dan voor een lager kader, aangepast op de lengte van de kleinste partner. Het is immers eenvoudiger fietsen met een iets te klein kader als je wat groter bent, dan omgekeerd.

Wist u trouwens dat ook de hoogte van de bak een verschil uitmaakt? Vooral voor de lading die u vervoert, natuurlijk (hoe hoger, hoe meer opslagruimte), maar ook voor het zicht en comfort van uw kinderen: hoe dieper de bak, hoe comfortabeler doorgaans. Of dat niet moeilijk instappen is? Niet echt: de meeste bakfietsen beschikken over handige hulpmiddelen zoals instaptreden of een deurtje.

 

Afsluitende praktische afwegingen

Hou bij de keuze van de juiste bakfiets steeds rekening mee hoeveel passagiers u meeneemt, en hoe oud en groot ze zijn. In sommige bakfietsen kunt u zelfs een Maxi-Cosi installeren.

Bent u van zin om uw kinderen door weer en wind op de bakfiets mee te nemen? Goed nieuws: op de meeste nieuwe bakfietsen kunt u een speciale regentent monteren (bij bepaalde bakfietsen zit er zelfs standaard een regentent bij). Dit maakt de bak wel wat hoger en u vangt er iets meer wind mee, maar uw kinderen komen wel droog op hun bestemming aan.

Hoe dan ook vindt u dankzij deze vele opties ongetwijfeld een bakfiets die bij u en uw specifieke situatie past. Wilt u meer advies? Dan kunt u steeds terecht in het uitgebreide netwerk van onze partner B2Bike, waar een specialist u graag nog verdere toelichting geeft.

Succes met uw keuze!

 

Lees meer Toon minder