EV charging at home

Een laadstation bij u thuis

Blog 18 Oct 2023

Rijdt u al met een elektrische wagen? Dan is er niets zo gemakkelijk als thuis te kunnen opladen. Daarvoor moet u uiteraard een laadstation installeren bij u thuis. Hierbij een overzicht van de dingen waaraan u moet denken.

 

Ik wil/kan thuis geen laadpaal installeren. Kan ik de wagen opladen via een stopcontact?

Dat kan altijd, maar houd er dan wel rekening mee dat het opladen in dit geval zeer traag verloopt (een hele nacht voor een hybride wagen). En zelfs als een klassieke kabel voorzien is van een ingebouwde stroombegrenzing, is het risico op overbelasting van het stroomcircuit van uw woning niet uitgesloten. We raden deze optie dan ook niet aan.

 

Een laadstation aan de muur van uw woning of een laadstation op uw oprit?

Kies de volgens u meest geschikte optie (o.a. esthetisch) voor uw woning, maar probeer een plaats te vinden zo dicht mogelijk bij de zekeringkast en uw gebruikelijke parkeerplaats. Zo vermijdt u te zware graaf- of sloopwerkzaamheden en het gebruik van te lange kabels die minder efficiënt opladen.

 

Welk laadvermogen?

Dat hangt af van de elektrische installatie bij u thuis (een- of driefasig) en de laadsnelheid van uw wagen.

  • Deze laadsnelheid ligt momenteel tussen 3,7 kW (voor de basishybrides) en 22 kW (voor de meest geavanceerde wagens).
  • Hoe hoger dit laadvermogen, hoe groter de kans dat u een driefasige spanning nodig hebt. Deze is niet systematisch voorzien in elke woning, wat extra kosten kan meebrengen bij de installatie.

 

Een snellader installeren bij u thuis?

Deze kosten al snel 10 keer meer dan een laadpaal, dus geen ideale oplossing voor thuis.

 

Hoeveel kost het?

De kostprijs van de laadpaal zal afhangen van:

  • de functies van uw laadpaal – of hij al dan niet via een app is aangesloten, of hij rekening houdt met het elektriciteitsverbruik in uw woning om het netwerk niet te overbelasten, of u de laadmomenten zelf kunt plannen op basis van het nachttarief of uw zonnepanelen ...
  • Is er een aanpassing vereist van uw elektrische installatie of zijn er grondwerken nodig? In dat geval zal de prijs nog stijgen.

U kunt in uw leasecontract uiteraard kiezen voor het leasen van een laadstation (of uw werkgever overtuigen dit voor u te doen). De installatie is dan inbegrepen in uw maandelijkse leasing.

 

Hoeveel kost het opladen?

Uiteraard worden die kosten aan u doorgerekend, want uw laadpaal is verbonden met uw eigen elektrische installatie en het verbruik komt bovenop uw gewone huishoudelijke verbruik. Afhankelijk van het beleid van uw werkgever kunnen de huishoudelijke kosten voor het opladen van uw wagen al dan niet worden terugbetaald. In dat geval zal de (zogenaamde slimme) laadpaal registreren hoeveel energie u gebruikt hebt om uw wagen op te laden, en krijgt u dit bedrag terugbetaald als het beleid van uw werkgever dat voorziet. Het terugbetaalde bedrag is dan forfaitair en gebaseerd op de gegevens van de energieregelaar, de CREG.

 

Moet ik mijn laadpaal aangeven bij mijn verzekeraar? Heeft dit een invloed op de premie van mijn woningverzekering?

We raden u aan uw laadpaal aan te geven bij uw verzekeraar. Uw laadpaal wordt immers gedekt onder dezelfde waarborgen als uw gebouw (brand, natuurramp ...). Uw verzekeraar zal geen extra premie vragen wanneer u uw laadpaal aangeeft.

Lees meer Toon minder