winterbanden

Wanneer kiezen voor winterbanden?

Mobiliteit 30 Oct 2019 , by
Philippe Kahn, Arval Mobility Manager

De winter is in aantocht! Kiest u nu best voor winter- of 4-seizoenenbanden, of houdt u toch maar uw zomerbanden? Veel hangt af van de manier waarop u uw wagen gebruikt.
Overzicht :

  • In sommige landen zijn winterbanden altijd verplicht, of bij winterse omstandigheden
  • In België zijn winterbanden niet verplicht
  • Winterbanden brengen enkele kosten met zich mee (aankoop, opslag, wisselen)
  • U kiest best voor winterbanden als u verplaatsingen in guur weer niet kan uitstellen

Met de winter in aantocht is het belangrijk om na te denken of u al dan niet kiest voor winterbanden. Gaat u op reis in Europa, dan hebt u vaak geen keuze. In bepaalde landen, zoals Oostenrijk, zijn winterbanden verplicht. In landen zoals Duitsland en Italië geldt die verplichting bij winterse omstandigheden op de weg. Een handig overzicht van waar winterbanden wel of niet verplicht zijn, vindt u op de landenkaart bij dit artikel.

In België zijn winterbanden niet verplicht, maar dat betekent niet dat u ze hier niet nodig hebt. Veel hangt af van de mate waarin u uw auto gebruikt tijdens de winter.

Winterbanden zijn verplicht in deze landen

Zomer-, winter- of 4-seizoenenbanden

Terwijl zomerbanden het meest geschikt zijn voor rijden in warme en droge omstandigheden, geven winterbanden uw auto een betere grip op een koude en besneeuwde weg. Vooral bij temperaturen onder 7°C is het verschil erg groot.

Moet u vaak rijden in guur weer of kunt u uw verplaatsingen niet uitstellen bij zware sneeuwval, dan kiest u best voor winterbanden. Voor wie in de stad woont of zich minder vaak met de auto verplaatst, kunnen vierseizoenenbanden een oplossing zijn. Die zijn geschikt voor zowel zomer- als (gematigd) winterweer. Bovendien kunt u ermee rijden in landen waar winterbanden verplicht zijn, op voorwaarde dat ze gehomologeerd zijn als winterbanden. Ga daarvoor op zoek naar het ‘3 Pics Mountain Snow Flakes’ winterbandlogo.

winterbanden volgens rijprofiel

Kosten

Aan de betere prestatie van winterbanden tijdens guur weer kleeft een prijskaartje.

  • Winterbanden zijn duurder dan zomerbanden. De prijs hangt onder andere af van de snelheidsindex. Hoe hoger die index, hoe sneller u met deze banden kunt rijden in winterweer, en daarom hoe kwalitatiever (en dus duurder) de banden zijn. U kunt kiezen voor een lagere snelheidsindex om de kosten te drukken.
  • Twee keer per jaar moet u naar de garage of bandencentrale om de banden te wisselen.
  • U betaalt ook voor de opslag van de banden bij de garage of bandencentrale, tenzij u ze bij u thuis houdt. In de tabel zetten we alle voor- en nadelen van opslag bij de garage, bandencentrale of bij u thuis op een rij.

tabel opslag winterbanden

Zorgeloos rijden

Kiest u voor winterbanden, dan plan u best zo snel mogelijk, een afspraak bij uw garage of bandencentrale voor een wisseling liefst aan het begin van de herfst. Alles hangt af van de weersomstandigheden, maar algemeen beschouwd rijdt u best met winterbanden van midden oktober tot midden april.

Verkiest u winterbanden, maar zonder al deze zorgen? Overweeg dan een Private Lease-formule, waarin alle diensten zijn inbegrepen. Inclusief zomer- en winterbanden, opslag en vervanging.

 

Welk type band u uiteindelijk ook kiest, denk er altijd aan om hun staat en druk goed te controleren. Het is niet verstandig om banden te gebruiken – ook winterbanden – die versleten of slecht opgepompt zijn.

We wensen u een goede reis!

voordelen winterbanden

Lees meer Toon minder