Holidaytips

Hoe kan u uw autovakantie goed voorbereiden?

Arval 11 Jun 2024

Het aftellen is begonnen: binnenkort kan u weer met de auto richting de zon vertrekken! U heeft de perfecte vakantie uitgekozen, de ideale accommodatie en u kan inmiddels niet meer wachten. Maar hoe kan u maximaal genieten van uw reis? Bereid u goed voor op uw vertrek en vermijd zo een aantal valkuilen. Wij geven u graag enkele tips om uw bestemming vlot te bereiken.

Rijd gerust en veilig

 1. Kijk regelmatig de algemene staat van de (elektrische auto) na:
  • de slijtage en spanning van de banden;
  • de ruitenwissers;
  • de vloeistofniveaus;
  • de afstelling van de spiegels;
  • de werking van de lichten (richtingaanwijzers, koplampen en andere lichten).
 2. Rijd op zomerbanden. Het stuggere rubber van een zomerband slijt veel langzamer dan dat van winterbanden bij warmere temperaturen. Ook verbetert de grip en remafstand. Blijven rijden op winterbanden in de zomer zorgt ervoor dat uw wagen meer verbruikt en dus de actieradius van uw wagen verminderd.
 3. Verdeel de bagage evenwichtig over de auto en zodat er niets kan verschuiven. Een slecht geladen auto is een gevaar op de weg!
  • Let wel: een dakkoffer, zware bagage, fietsen en/of uw aanhangwagen verhogen uw verbruik, hou er rekening mee bij het plannen van uw reis.
 4. Voor elektrische fietsen hebt u een aangepaste bagagedrager nodig.

 

Gaat u met uw elektrische auto op vakantie?

 1. Zorg dat uw batterij maximaal geladen is voordat u aan uw reis begint.
 2. Stippel uw route op voorhand uit.
 3. Vaak krijgt u via de boordcomputer van uw auto een idee van het aantal stops op uw reis. Gebruik daarom de handige app A Better Route Planner. Vergeet hierbij zeker ook niet om de compatibiliteit van uw keyfob via de app van 50five e-mobility (Numobi) of Luminus Easy Charging te vergelijken met de voorgestelde laadpunten.

  50five e-mobility (Numobi)

  Luminus Easy Charging

 4. Pas uw snelheid aan. Hoe sneller u rijdt, hoe sneller de batterij leeg is. Gebruik de ‘ecologisch rijden’-modus indien deze beschikbaar is. Zo vermindert de luchtweerstand bijvoorbeeld met 15% als u 110 km/u rijdt in plaats van 120 km/u.
 5. Wacht niet tot de accu bijna leeg is om te herladen: plan tussenstops wanneer uw batterijpercentage nog 20% aangeeft. Zo kan u steeds een alternatief zoeken indien dit nodig is. Beter 3 korte laadsessies dan 1 lange laadbeurt.
 6. Maak eventueel een nachtstop. Dit is een uitstekende gelegenheid om uw eigen batterijen en die van uw elektrische auto weer op te laden.
 7. Biedt uw accommodatie een laadmogelijkheid?
 8. Vergeet dan uw laadkabels niet! Uw thuislaadkabel kan nuttig zijn om op uw bestemming te gebruiken.
 9. Koel uw auto tijdens het laden. Een warme auto afkoelen vergt meer elektriciteit dan de temperatuur van een afgekoelde auto te behouden.
 10. Vergroot uw actieradius door zo weinig mogelijk de elektronica in de auto te gebruiken tijdens het rijden.
 11. Maak gebruik van “One Pedal Driving”: wanneer u de gaspedaal van een elektrische auto loslaat regenereert deze energie en verliest u meer snelheid dan bij een conventionele auto.

 

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

 • Neem de identiteitsdocumenten van alle gezinsleden, uw rijbewijs en de geldige boorddocumenten (bv. witte kaart) mee.
 • Denk ook aan een vignet. Dit is verplicht in een aantal laden (o.a. Zwitserland, Oostenrijk, sommige Duitse binnensteden, etc.).
 • Is de verplichte uitrusting aanwezig in de auto? Zorg zeker voor een veiligheidsdriehoek, EHBO-koffer, brandblusser en fluohesjes.
 • Gaat uw trouwe viervoeter mee op vakantie? Vergeet dan ook het Europees paspoort niet.
 • Heb uw zonnebril, een flesje water en wat eten voor uzelf en de andere passagiers bij de hand.
 • Neem een paar boeken en spelletjes mee om de kinderen onderweg bezig te houden.
 • Las ook voldoende pauzes in om uit te rusten en te eten.

 

Reist u naar het buitenland?

 1. Bekijk de Car Policy van uw werkgever. Mag u met de (elektrische) auto naar het buitenland?
 2. Heeft uw land van bestemming, en de landen die u doorkruist, de grenzen opengesteld voor buitenlandse toeristen? Neem een kijkje op de Belgische website van Buitenlandse Zaken voor meer informatie over de situaties per land.
 3. Wat zijn de verkeersregels in uw land van bestemming en de landen die u doorkruist? Vermijd boetes en zorg dat u goed geïnformeerd bent over de mobiliteit en de verkeersreglementen van de Europese landen. Op de website van Touring vindt u meer informatie.
 4. Staat uw bestemmingsland, en landen die u doorkruist, niet op uw witte verzekeringskaart? Neem dan contact op met onze verzekeringsafdeling via insurance.be@arval.be (indien dit is inbegrepen in uw leasecontract), of met uw eigen verzekeringsmaatschappij.
 5. Vraag uw Drive Certificate aan als u buiten de Schengenzone of EU reist. Doe hiervoor aanvraag via Renta Drive.
 6. Reist u naar Marokko, Tunesië of Turkije? Hou er rekening mee dat er specifieke voorwaarden gelden aan de douane, waardoor u in geval van immobilisatie problemen kan ondervinden met het repatriëren van personen of het voertuig.
 7. Vind het dichtstbijzijnde tankstation in het buitenland (indien u in het buitenland mag tanken):
 8. Rijdt u met een elektrisch voertuig? Vind dan het dichtstbijzijnde laadstation via de app van 50five e-mobility (Numobi) of Luminus Easy Charging als u een laadkaart heeft die u in het buitenland mag gebruiken.

  50five e-mobility (Numobi)

  Luminus Easy Charging

 9. Heeft u problemen met uw laadpas? Bel Numobi of Luminus rechtstreeks en zij helpen u onmiddellijk verder.
  • Numobi: +32 (0)3 303 41 01
  • Luminus: +32 (0)2 289 90 90

 

Vergeet niet de My Arval Mobile-app te downloaden

Met deze app heeft u alle informatie over uw leaseauto bij de hand. In slechts één klik staat u in contact met Arval Driving Experience en heeft u meteen toegang tot:

 • alle essentiële gegevens en documenten van uw auto (volmacht die u toestemming geeft om met de auto te rijden en de witte verzekeringskaart als u bent verzekerd door Arval);
 • andere documenten die kunnen worden gedownload, zoals uw kentekenbewijs;
 • een kaart met de servicepartners in de buurt; en
 • een overzicht van de onderhouds- en/of herstellingsgeschiedenis van uw auto.

Lees meer over My Arval Mobile op onze website.

 

Pech onderweg?

Bel Arval Assistance op het nummer +32 (0)2 245 73 72 of uw eigen assistentie (als er geen bijstand is opgenomen in uw contract). Sla alvast het bijstandsnummer en het Europees noodnummer (112) op in uw telefoon, om stress te vermijden.

Heeft u bijstand in het buitenland nodig? Vraag dan aan de garage om contact op te nemen met de Arval-entiteit van het land waar u zich bevindt om de facturatie te regelen. Arval neemt de kosten voor herstelling op zich en in de meeste gevallen moet u zelf niets voorschieten.

 

Wij wensen u alvast een fijne vakantie!

Arval Driving Experience Team

Lees meer Toon minder