smart city

Smart City en de impact op Slimme Mobiliteit

Smart city’s zijn niets zonder data. Die ontcijferen ze om het steeds veranderende digitale, sociale en mobiele landschap te beheren. Ze passen zich voortdurend aan om de groei te bevorderen en de levenskwaliteit te verbeteren. Daarvoor moeten ze soms ingrijpende, onpopulaire maatregelen nemen, die de boeiende, digitale slimme mobiliteit steunen of juist inperken.

  • De superblokken in Barcelona beperken het plaatselijke verkeer om ruimte vrij te maken voor fietsers en recreatie. Het programma zorgde voor schonere lucht en daarmee voor een lager sterftecijfer, een hogere levensverwachting en nog veel meer voordelen.
  • London Datastore, de enorme open database van de Britse hoofdstad, helpt start-ups en gevestigde bedrijven om slimme diensten te ontwikkelen, van transporttracering tot luchtkwaliteitkaarten.
  • Waze is een app van Google waarin gebruikers verkeersinfo met elkaar delen. De stad Gent liet zich erdoor inspireren om haar straten te herstructureren. Het resultaat? 30% minder verkeersongevallen, 27% meer fietsers en 15% meer passagiers in het openbaar vervoer.
  • Met een nieuwe wet verplichtte de Finse regering alle mobiliteitsleveranciers van het land ertoe om samen te werken door verder te bouwen op elkaars diensten.
  • Singapore raadt inwoners af een eigen auto te kopen, maar ondersteunt multimodaliteit, autodelen en andere slimme mobiliteitsoplossingen.

Ontdek er meer over in onze video:

Lees meer Toon minder