Home > Arval blog > Nieuwe WLTP testmethode grote impact op tweedehandsmarkt

Nieuwe WLTP testmethode grote impact op tweedehandsmarkt

Nieuwe WLTP testmethode grote impact op tweedehandsmarkt

WLTP
dinsdag, juli 3, 2018

De introductie van de nieuwe WLTP testmethode kan verstrekkende gevolgen hebben voor de Europese tweedehandswagenmarkt, zegt Dean Bowket, managing director van Bowkett Auto Consulting.

De Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP) zou de officiële CO2-uitstootcijfers met naar schatting 20% tot 25% verhogen in vergelijking met het huidige New European Driving Cycle (NEDC). Volgens Dean Bowkett zal de nieuwe emissietest een grote impact hebben op de vraag op de automarkt.

“In landen waar WLTP de prijs van bepaalde wagens aanzienlijk verhoogt, zal de vraag naar die wagens kelderen omdat mensen voertuigen gaan kiezen met een betere scoren. Volgens het Duitse carwow.de hebben sommige autoproducenten al beslist sommige modellen niet langer te produceren omdat de nieuwe WLTP-rating zo hoog ligt.”

Dit heeft onmiddellijke gevolgen voor fleets, leasingbedrijven en bedrijfswagenbestuurders, want WLTP zal ook rekening houden met de impact van opties op een wagen.

“Alle opties met invloed op de rolweerstand (bijvoorbeeld brede banden), het gewicht (airco), of aerodynamica (spoilers) zullen onderzocht worden. De kans is groot dat vlootrijders of vlootmanagers wagens zullen kiezen met minder opties. Dat is goed nieuws voor hen, maar slecht nieuws voor de tweedehandsmarkt die overspoeld zal worden door wagens die minder aantrekkelijk zijn voor kopers.”